KOCIOŁEK ŻELIWNY 16L EMALIOWANE WNĘTRZE KOCIOŁEK WYKONANY METODĄ CIŚNIENIOWEGO ODLEWU PŁYNNEGO ŻELIWA.
Naczynia żeliwne to najstarsza i najbardziej szlachetna pomoc w kuchni. Choć wymagają odpowiedniej pielęgnacji - odwzajemniają się umiejętnością wydobywania niepowtarzalnego smaku przygotowywanych w nich potraw.
Naczynia żeliwne podczas gotowania nie wydzielają żadnych szkodliwych związków chemicznych, co za tym idzie jedzenie jest zdrowsze, grube dno oraz boki kociołka żeliwnego sprawia że wolno stygną. Wyjątkowo dobrze przewodzą ciepło i rozgrzewają się równomiernie.
POSIADA ODKRĘCANE NÓŻKI CO UŁATWIA STOSOWANIE GO TAKŻE W RÓŻNYCH PIECACH I PALNIKACH
KOCIOŁEK MOŻNA POSTAWIĆ BEZPOŚREDNIO NA OGNISKU LUB ZAWIESIĆ NAD OGNIEM
Właściwości:
- materiał wykonania: żeliwo;
- szybko się nagrzewa, długo utrzymuje ciepło;
- wytrzymały, długowieczny;
- powłoka emaliowana odporna na wysokie temperatury, ścieranie, przywieranie potraw;
- łatwy w utrzymaniu w czystości;
- grube dno nie ulega wybrzuszeniu;
- można stosować w piekarniku, piecu, jak i na ognisku;
- w zestawie pokrywka, uchwyt mocujący, 3 dokręcane do kociołka nóżki.